Εκλογές στην Πορτογαλία – Φαβορί οι Σοσιαλιστές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με ένταση μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κι ενός πολίτη που τον κατηγορούσε ότι έλειπε σε διακοπές κατά την διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών το καλοκαίρι, ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Πορτογαλία.

Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν νέα νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία και μάλιστα με περισσότερες έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν ποσοστά από 36,5% έως 38,8% και ενώ το αντιπολιτευόμενο PSD 25,5%-26,8% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Την Τετάρτη, μια άλλη δημοσκόπηση έφερνε το PSD στο 30%.

Μια τρίτη δημοσκόπηση, των ινστιτούτων ICS/ISCTE δίνει επίσης διαφορά δέκα μονάδων στα δύο κόμματα, με την πρόθεση ψήφου για τους Σοσιαλιστές στο 38% και για το PSD στο 28%.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) βρίσκεται στη δεύτερη θέση, περίπου 10 μονάδες πίσω από το κεντροαριστερό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

Στην περίπτωση που οι Σοσιαλιστές καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστό 38% τότε θα χρειαστούν τη στήριξη μόνο ενός άλλου μικρότερου κόμματος για να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση.

Εάν ξεπεράσουν το 39% θα μπορούσαν να στηριχθούν μόνο στο κόμμα Άνθρωποι-Ζώα-Φύση, ο ηγέτης του οποίου έχει δηλώσει ανοικτός σε συνεργασίες.