Εκλογικός νόμος: Μπόνους 45 εδρών στο πρώτο κόμμα για ποσοστό πάνω από 25%

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το πλάνο της για το νέο εκλογικό νόμο προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το παρουσιάζει στους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να το προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση εξετάζει μπόνους 45 εδρών στο πρώτο κόμμα, με την προϋπόθεση να εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από το 25%, την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας και τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βουλευτές Επικρατείας θα αυξηθούν σε 15, από 12 που είναι σήμερα. Αυτό ήταν κάτι, άλλωστε, που είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του, αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, κάνοντας λόγο για «έναν νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων».