Η αποτίμηση της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, μέσα και από την υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η κυβέρνηση εκτιμά πως πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε μια νέα εποχή ενώ αναβαθμίζεται περαιτέρω ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, Ελλάδα και Κύπρος υποδέχθηκαν με χαμόγελα τις επικριτικές δηλώσεις του Μάικ Πομπέο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παρότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στις σχέσεις τους με την Άγκυρα, Ελλάδα και Κύπρος κατέγραψαν τρεις τουλάχιστον αναφορές του Μάικ Πομπέο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τους τελευταίους μήνες.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ακόμα μία ξεκάθαρη αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι «η χώρα του θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του δηλώνοντας ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα, όπως αντιλαμβάνεστε, και είναι ένα αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας».

Οφέλη από την επίσκεψη Πομπέο προκύπτουν και στο οικονομικό πεδίο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών απηύθυνε κάλεσμα προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων αποτυπώθηκε σε πολλούς τομείς, όπως αυτόν της ενέργειας καθώς και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της νέας γενιάς (5G).

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος το πρωί της Κυριακής βρέθηκε με τη σύζυγο του στον καθεδρικό ναό των Αθηνών για να εκκλησιαστούν, συνέφαγε πρωινό με τον Κ. Μητσοτάκη σε κεντρικό ξενοδοχείο και έπειτα από δύο 24ωρα στην ελληνική πρωτεύουσα, θα αναχωρήσει σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.