Κατρούγκαλος για απόφαση ΣτΕ: Αποδέχεται την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι «φαίνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποδέχεται την ουσία της (ασφαλιστικής) μεταρρύθμισης, δηλαδή την ύπαρξη ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους».

Σχολιάζοντας την αναφορά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, για «λάθη στο πρόγραμμα» είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΔΝΤ κυρίως υποστήριξε συστηματικά τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές (αντι) μεταρρυθμίσεις με ιδεοληπτικό τρόπο».

Ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «εργαλειοποιούνται από την Τουρκία για άσκηση πίεσης τόσο προς την χώρα μας όσο και προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική επί του ζητήματος αυτού την χαρακτηρίζει ως «μνημείο προχειρότητας» ενώ η «ρητορική της αντιγράφει τον Όρμπαν».

Εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «άφησε την κατάσταση στη Μόρια να βγει εκτός ελέγχου και εξακολουθεί να χειρίζεται το θέμα με όρους δημοσιότητας και όχι ουσίας».

Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ερντογάν θεώρησε ότι δεν έπρεπε να αναφερθεί καν στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Αυτά δεν αποτελούν καλούς οιωνούς ούτε για τα διμερή, ούτε για το Κυπριακό».

Θεωρεί ένα πιθανό Brexit – με ή άνευ συμφωνίας – ως «ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη για να υπάρχει πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική».

Αναφορικά με την εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε «γενικά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που η χώρα μας αποκόμισε από την υπογραφή της συμφωνίας».

Μιλώντας γενικά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι «και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα» που της άφησε η διακυβέρνηση μας», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια χωρίς να παραιτείται από την υποχρέωση κριτικής.

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και την κατεύθυνση της ΝΔ, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε το καλό κλίμα στην επιτροπή αναθεώρησης «σε αντίθεση με τη γενικότερη πρακτική ασέβειας προς τους θεσμούς και παλινόρθωσης του κράτους της Δεξιάς που επιδεικνύει η ΝΔ».

Προσθέτει ότι η άρνηση της ΝΔ να «αποδεχθεί υπερώριμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις όπως η διακριτότητα ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας ή η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ρητορική περί – δήθεν – εκσυγχρονισμού της».

Σε ό,τι αφορά το «νέο ΣΥΡΙΖΑ», ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «πρέπει να αντιστοιχηθεί η εκλογική επιρροή μας με την οργανωτική και να γίνουμε ένα ακόμα πιο δημοκρατικό, νεανικό και μαζικό κόμμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το δίλημμα που αντιμετωπίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ είναι «αν θα ταχθεί με τον νεοφιλελευθερισμό ή με την προοδευτική απάντηση σε αυτόν», προσθέτοντας ότι η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, «θα δείξει προς τα πού προσανατολίζεται».