Κρυφοί διάλογοι Μητσοτάκη-Γεννηματά για την εκλογή Προέδρου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μια άγνωστη και σίγουρα μη δημοσιοποιημένη συνομιλία μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κρύβει το «κλειδί» της μείζονος πολιτικής πράξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέμεινε στην πρότασή της για προσωπικότητα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο

Η Χαριλάου Τρικούπη αποσυνδέει πλήρως τη θέση για συναινετική προεδρική εκλογή από τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η κίνησή της να αναφερθεί δημόσια στη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα σφραγίσει στις αρχές του 2020 την προεδρική εκλογή.

«Έχω κουβεντιάσει το θέμα, απάντηση δεν έχω πάρει» είπε με σκωπτικό ύφος η κυρία Γεννηματά όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε σαν να ήθελε να διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη ότι η πρόταση έγινε, παραμένει στο τραπέζι και είναι η δική του σειρά να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. «Θέλουμε συνεννόηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. Δημόσια μάλιστα έχουμε πει ότι πρέπει ο ΠτΔ να προέρχεται από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη» τόνισε ορθά-κοφτά η κυρία Γεννηματά και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε το… δίλημμα του Μεγάρου Μαξίμου: «Αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά. Δεν έχει δεσμευτεί και δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα ο κ. Μητσοτάκης».

Πράγματι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δεσμευτεί και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά την άγνωστη συνομιλία τους επιφυλάχθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του στο κατάλληλο για εκείνον timing.

Έμπειρο πολιτικό στέλεχος από την Κεντροαριστερά αντιλαμβάνεται ότι ούτε η «λογική» που θα ακολουθήσει, ούτε η επιλογή του προσώπου είναι μια εύκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν αποφασίσει να συμπλεύσει με την κυρία Γεννηματά, αποκλείει την επανεκλογή Παυλόπουλου και δοκιμάζει τις «γαλάζιες ισορροπίες» – δοκιμάζει βέβαια και τις διαφορετικές απόψεις στο αντίπαλο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ήδη δεσμευτεί διά του Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Γεννηματά από τη δική της πλευρά γνωρίζει ότι με σωστούς χειρισμούς η υποστήριξη της πρότασής της θα ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο που διεκδικεί για το ΚΙΝΑΛ στη μετεκλογική περίοδο. Το ερώτημα που ακούγεται όλο και πιο έντονα στο ΚΙΝΑΛ είναι αν στην πρότασή της προς τον κ. Μητσοτάκη -και με τελικό αποδέκτη και τον Αλέξη Τσίπρα- συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση του ανώτατου άρχοντα.

Οι φήμες διευρύνονται και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα ότι η κυρία Γεννηματά δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει ανακοινώνοντας δημόσια την ταυτότητα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την προηγούμενη φορά, που ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για τον κ. Παυλόπουλο, το κόμμα της κυρίας Γεννηματά, μαζί με το Ποτάμι, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου. Από τότε μέχρι σήμερα μπαίνουν πολλά πρόσωπα στο κάδρο των διαδοχικών σεναρίων και δη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ καλοβλέπουν, για παράδειγμα, την αξιοποίηση κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει, π.χ., ταχθεί υπέρ της εκλογής του Ευ. Βενιζέλου, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ανάμεσα στις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια για τους ανθρώπους της εκσυγχρονιστικής μεταρρυθμιστικής πλευράς.

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι εξ όσων έχουν καλή εικόνα για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διερευνούν το φόντο με τη δεξαμενή υποψηφίων από τον χώρο του Κέντρου, υπογραμμίζουν την πιθανότητα να «επικρατήσει» σύντομα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η δημόσια συζήτηση για ένα πρόσωπο από τον πανεπιστημιακό χώρο ή ο επικεφαλής ενός δημοφιλούς Ιδρύματος/Ινστιτούτου με διεθνές κύρος.