Πλακιωτάκης: Στα σκαριά Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την καθοριστική συμβολή των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ομιλία του στο 12ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

«Εσείς σηκώνετε το κύριο βάρος προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα» επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης. «Η δράση σας για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, αλλά και για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη» είπε.

Κατά τον κ. Πλακιωτάκη, η υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση των περιπολιών με περισσότερα επιχειρησιακά μέσα στο Ανατολικό Αιγαίο και διακλαδική δράση στηρίζεται στην ανταπόκριση των λιμενικών.

«Γνωρίζουμε ότι δίνετε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σας και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι μαζί σας και στηρίζει κάθε προσπάθειά για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας σας» σημείωσε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, προχωρά η εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος 2014-2020 ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για την προμήθεια σκαφών κι άλλων εξοπλιστικών μέσων από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου και πολύ καλά εξοπλισμένου Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, πολύ σύντομα δημοσιεύεται η προκήρυξη για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, έργου που θα συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων της χώρας σε πραγματικό χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης επηρέασαν αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμενικού και είμαστε αποφασισμένοι να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό παραπάνω» τόνισε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη σημαντικών τομέων της ναυτιλίας, θα εξεταστούν και θεσμικά θέματα, που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση του Λιμενικού Σώματος.

«Στόχος μας είναι η κατάργηση πρόσφατων διατάξεων που έχουν επιφέρει σύγχυση και η δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, ικανού να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του Σώματος και των στελεχών του. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο και έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση.

Είμαστε, όμως, κι αποφασισμένοι να ελέγξουμε αυστηρά κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει τον όρκο που έχετε δώσει και αμαυρώνει την ιστορία των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος. Πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από αξιωματικούς που θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τους κατωτέρους τους» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.