Προχωρά το πρόγραμμα αποσυμφόρησης – Αναχωρούν 570 άνθρωποι από τη Μόρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με το πλοίο της γραμμής αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά άλλοι 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες. Ο προορισμός τους είναι η δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ασυνόδευτα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

Μέρες 2015;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και, κυρίως, στα ελληνικά νησιά κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που φοβούνται ένα δεύτερο 2015.

«Αν δει κανείς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγική κρίση επιστρέφει αθόρυβα στην Ευρώπη. Η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε αισθητά από την αρχή του χρόνου.» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel.

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο «η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ήλπιζαν. Ο αριθμός των προσφύγων βέβαια μειώθηκε, αλλά κυρίως λόγω των αυστηρότερων ελέγχων της τουρκικής συνοριοφυλακής που εμπόδιζε τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν το χειμώνα. Στην Τουρκία δεν επαναπροωθήθηκε σχεδόν κανένας. Σε περισσότερα από τρία χρόνια οι ελληνικές αρχές έστειλαν στην Τουρκία μόνο 1.892 ανθρώπους, ενώ πολλοί επέστρεψαν οικειοθελώς».