Γκριμάλντι : Μ’ ενδιαφέρουν τα λιμάνια και η ακτοπλοϊα – Είμαι αγοραστής και όχι χρηματοδότης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το ενδιαφέρον του ομίλου Grimaldi για επενδύσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα, αλλά και σε τρία ελληνικά λιμάνια επαναβεβαίωσε ο ισχυρός άνδρας του Ιταλικού Ομίλου, μητρικού των Μινωικών Γραμμών κ. Emanuele Grimaldi, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε  στο πλαίσιο του 23ου Euromed Convention From Land to Sea που διοργάνωσε ο όμιλος, στη Σικελία.

Ο κ. Grimaldi αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του ομίλου του να επενδύσει σε συστήματα Logistics στο λιμάνι του Ηρακλείου που, όπως ανέφερε, διακινεί σχεδόν ένα εκατ. επιβάτες με τα πλοία της Minoan Lines (100% συμφερόντων του) και εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά αλλά και σε αυτά των Πατρών και της Ηγουμενίτσας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά συναντήθηκε και με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη τον οποίο χαρακτήρισε ικανό πολιτικό, αναφέροντας ότι  «είναι από την Κρήτη και γνωρίζει πολύ καλά τι είναι καλό για το νησί».

Για την ακτοπλοΐα ανέφερε ότι οι Μινωικές Γραμμές είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που θα εμφανισθεί, αλλά αναρωτήθηκε αν η ενδεχόμενη πώληση του Ομίλου Attica group ή της ΑΝΕΚ είναι ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι είναι αγοραστής και όχι χρηματοδότης.

«Το θέμα», είπε, «είναι εάν θα βγουν προς πώληση, εάν δηλαδή θέλουν ιδιοκτήτη ή απλώς χρηματοδότη», πρόσθεσε δηκτικά.
«Είμαστε έτοιμοι», συνέχισε, «για οποιαδήποτε ευκαιρία αναδυθεί», προσέθεσε εξηγώντας πως στην Ελλάδα, δια των Μινωικών Γραμμών που ελέγχει πλήρως, διαθέτει ήδη σημαντική εταιρική παρουσία, της οποίας την δραστηριότητα θα επιδιώξει να αναπτύξει περαιτέρω».

Στην εισαγωγική του ομιλία, το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας για τη Minoan, υπογράμμισε ότι έχει μηδενικό χρέος, αυξημένη ρευστότητα και είναι έτσι «μοναδικά τοποθετημένη για να εκμεταλλευτεί όποια ευκαιρία ήθελε αναδυθεί στα αστραφτερά νερά της ευρύτερης περιφέρειας».

«Από το 2008 έως σήμερα έχουμε επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά», σημείωσε ο Ιταλός εφοπλιστής , σηματοδοτώντας εμμέσως πλην σαφώς την ετοιμότητά του να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε άνοιγμα για μεγέθυνση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα.

Όπως είναι ήδη γνωστό στις αρχές του 2018 και αφού είχε προηγηθεί διετής μάχη για την εξαγορά της Hellenic Seaways έφτασε τελικά σε συμφωνία με την Αttica Group για να της πουλήσει το ποσοστό του (48%) στην HS και να λάβει μετρητά και πλοία της Attica Group.

Έκτοτε μηδένισε το χρέος των Μινωικών Γραμμών, αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμά της και διατήρησε στον στόλο της τρία μεγάλα επιβατηγά – οχηματαγωγά και ένα μεγάλο ταχύπλοο, που χρησιμοποιεί στις γραμμές Ηράκλειο – Σαντορίνη.