Κατατίθεται σήμερα στη βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κατατίθεται, σήμερα στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε στάση αναμονής, μέχρι το τέλος του έτους, για να πάρει την πολυπόθητη έγκριση της εκταμίευσης των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Καταλυτική ημερομηνία κρίνεται η 15η Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να συζητηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου Οικονομικών

-Η ενίσχυση των εσόδων και της ανάπτυξης, μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

-Η υποβοήθηση στην ανάπτυξη από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων. -Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

-Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός σχεδίου, μεταξύ των οποίων και περιοχές- φιλέτα στα κοσμοπολίτικα νησιά.

-Η υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα εφέτος, ιδίως από τον ΦΠΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στον προϋπολογισμό του 2020.

-Ο καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό. -Οι εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών.