Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κατατέθηκε το  Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 από τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, το οποίο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ, ενώ περιλαμβάνονται και τα ανακουφιστικά φορολογικά μέτρα που είχε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Ο Προϋπολογισμός, βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020 (από 2% φέτος) και σε ισχυρή άνοδο των επενδύσεων κατά 13,4% τον επόμενο χρόνο (από 8,8% φέτος).

Η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, μέσα από την άνοδο των επενδύσεων που επιτυγχάνεται από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής και με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών .

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Ενίσχυση της Οικογένειας και κίνητρα κατά της Υπογεννητικότητας

Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Μείωση των φόρων & εισφορών για τα Φυσικά Πρόσωπα

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Μείωση των φόρων για τις Επιχειρήσεις

Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Ενίσχυση της Οικοδομικής Δραστηριότητας

Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Τέλος, στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται, αφενός η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.), και αφετέρου ο εξορθολογισμός των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μειώσεις φόρων που θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.