Έκθεση IFS: Οι επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία από ένα “Νodeal Brexit”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε έκθεση – καμπανάκι προς τον Μπόρις Τζόνσον το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS) επισημαίνει πως ο δανεισμός για τη Βρετανία αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100 δις. λίρες και το συνολικό χρέος να εκτοξευθεί στο 90% του ΑΕΠ σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

«Η κυβέρνηση είναι πλέον έρμαιο χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική άγκυρα», επισημαίνει ο διευθυντής του IFS, Πολ Τζόνσον. «Δεδομένου του τεράστιου επίπεδου ασάφειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα δημοσιονομικά δεν πρέπει να εξετάζει περαιτέρω μόνιμες συνολικές φοροελαφρύνσεις στους επόμενους προϋπολογισμούς. Σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόσει προσεκτικά στοχευμένες και προσωρινές περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών, όπου μπορούν να στηρίξουν την οικονομία», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Βρετανίας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά περίπου 60 δις. λίρες από το δημοψήφισμα για το Brexit του Ιουνίου του 2016, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για το Ηνωμένο Βασίλειο, Κρίστιαν Σουλτς, που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης του IFS. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι έως και 20% χαμηλότερες πλήττοντας την παραγωγικότητα και τις αυξήσεις των μισθών», επεσήμανε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια περαιτέρω αναβολή του Brexit θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ασάφεια και ανασφάλεια, με αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, που αναμένεται να κυμανθεί σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1%. «Από την άποψη της ανάπτυξης μια συμφωνία για το Brexit είναι κατά τι καλύτερη, αφού αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 1,5%, αλλά από την άλλη δεν θα αφήνει περιθώρια ακύρωσης του διαζυγίου από την ΕΕ.

Ένα άτακτο Brexit, από την άλλη -ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει έντονα μέτρα τόνωσης της οικονομίας – μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη την επόμενη διετία. Το καλύτερο σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια», κατέληξε, «θα ήταν η παραμονή στην ΕΕ».