Η ασθένεια «Zombie Deer» μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μια περίεργη ασθένεια που πλήττει τα ελάφια σε περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά έχει προκαλέσει την αναστάτωση της επιστημονικής κοινότητας καθώς η νόσος εξαπλώνεται ταχύτατα και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο.

Η ασθένεια προσβάλει το μυικό και νευρικό σύστημα των ελαφιών και σε σύντομο χρονικό διάστημα το «νεκρώνει». Ως συνέπεια της ασθένειας, το ελάφι παρουσιάζει μία περίεργη όψη «ζωντανού νεκρού» και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται «ζόμπι», σε μία υπερβολική απόδοση όσων συμβαίνουν.

Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλη έκταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κρούσματα της ασθένειας Zombie Deer έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στον Καναδά.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών εκτιμά ότι μελλοντικά, ίσως υπάρξει κίνδυνος και για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει ήδη μεταδοθεί η ασθένεια στον άνθρωπο, αλλά να μην έχει γίνει γνωστό στις αρχές.

«Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή με εκείνη των τρελών αγελάδων, καθώς βλέπουμε ότι η ασθένεια επηρεάζει περισσότερο τους μυς. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε το κρέας που τρώμε. Το ψήσιμο δεν του κάνει τίποτα», δήλωσε ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών, Dr Michael Osterholm