Λιμάνι Ρότερνταμ: Στην εξίσωση των μεταφορών και ο σιδηρόδρομος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κοντά στα 750 TEU’s την εβδομάδα διακινούν οι εξπρές εμπορικοί συρμοί μεταξύ Ρότερνταμ και Αλσατίας. Η ανάπτυξη της κίνησης στη γραμμή αποτελεί θετική ένδειξη για τις συνδυασμένες μεταφορές οι οποίες αξιοποιούν εκτός των άλλων μέσων και τις πλωτές οδούς των ποταμών.

Η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών στο λιμάνι του Ρότερνταμ, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων λειτουργεί ως ανάχωμα του ενδεχομένου φυγής φορτίων προς λιμάνια χωρών της νότιας Ευρώπης.

Οι υπερταχείες ξεκινούν από το Ρότερνταμ Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο καλύπτοντας APM, APM-II, ECT Delta, ECT Euromax και RWG και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από Στρασβούργο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις που έγιναν στους χρόνους διακίνησης, ο σιδηρόδρομος «ξεπέρασε» τις ποτάμιες λύσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι η διακίνηση γίνεται μέσα σε μόλις 24 ώρες ενώ μέσω των ποταμών χρειάζονται 48 έως και 72 ώρες.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το τέρμιναλ Maasvlakte ΙΙ που είναι πλήρως αυτοματοποιημένο απαιτεί ταχύτατη διασπορά αλλά και συγκέντρωση φορτίων κάτι που φαίνεται ότι καλύπτει ο σιδηρόδρομος