Λονδίνο προς Βρυξέλλες: “Συμβιβαστείτε για το Brexit”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μόλις 23 ημέρες απέμειναν πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και το μέλλον του Brexit παραμένει βαθιά αβέβαιο.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες προσπαθούν με διπλωματικό τρόπο να αποφύγουν κάθε ευθύνη για μια καθυστέρηση ή ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν μουδιασμένα στις τελευταίες προτάσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να γεφυρωθεί το αδιέξοδο των συνομιλιών. Πολλοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία πριν τις 31 Οκτωβρίου είναι περιορισμένες.

«Οι διαπραγματεύσεις πιθανόν θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε πηγή στο περιοδικό Spectator. Η πηγή πρόσθεσε ότι αυτοί που ελπίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα βοηθήσει το Λονδίνο «αυταπατώνται».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί περαιτέρω, άρα η όποια καθυστέρηση θα είναι εντελώς μάταιη», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Είτε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είτε θα γίνουν εκλογές και τότε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».

Η Άμπερ Ραντ, πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων που παραιτήθηκε από τη θέση της και από το Συντηρητικό Κόμμα τον περασμένο μήνα αναφορικά με τη στρατηγική του Τζόνσον για το Brexit, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η πηγή φαίνεται να είναι ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Ακούγεται θυμωμένος και απελπισμένος», δήλωσε. «Καθώς δεν έχει διαψευσθεί από το Νο10 (της Ντάουνινγκ Στριτ)…μπορεί κανείς απλά να υποθέσει ότι προέρχεται από το κέντρο, από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού. Αποκαλύπτει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικά καθόλου σχέδιο». Η πηγή φέρεται να ξεκαθάρισε ότι θα επηρεαστεί η συνεργασία στο επίπεδο της άμυνας και της ασφάλειας, εάν η ΕΕ προσπαθήσει να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ.

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία με όποια κράτη-μέλη της ΕΕ αντιταχθούν σε μια καθυστέρηση. Ο Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, αν και, σύμφωνα με νόμο που πέρασαν οι αντίπαλοί του, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ ζητώντας αναβολή, εάν δεν μπορέσει να πετύχει μια συμφωνία εξόδου έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με τον νόμο, αλλά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τα τέλη του μήνα χωρίς να εξηγεί τις αντιφάσεις αυτές. Η πηγή που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spectator φάνηκε να έχει δύο απόψεις για μια καθυστέρηση: ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρεμποδίσει μια αναβολή, αλλά ότι, εάν είναι αναγκασμένη να παρατείνει το Brexit, τότε θα διενεργήσει και θα προσπαθήσει να κερδίσει εκλογές που να ζητούν μια άμεση έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει άμεσα σε μια συμφωνία, τότε θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή από την Ντάουνιγκ Στριτ.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters