Πολιτική θύελλα από τα ήξεις αφήξεις Τραμπ για την εισβολή στη Συρία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η αιφνίδια απόφαση του Τραμπ να δώσει χώρο στην Άγκυρα για να επιτεθεί στρατιωτικά στα ανατολικά του Ευφράτη έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και όχι μόνο.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Wall Street Journal ο Τραμπ έχει δεχθεί καταιγιστικά πυρά από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον προειδοποιούν ότι το να αφήσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους και να απομακρυνθούν από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ενώ πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος χάνει τους συμμάχους τους με την αμφιλεγόμενη πολιτική του να περιπλέκει την κατάσταση: Αρχικά, δίνει το πράσινο φως στον Ερντογάν, να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία με τον ίδιο να ανακοινώνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι μπορεί να συνθλίψει την τουρκική οικονομία επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα αποχωρήσει πλήρως από τα ανατολικά του Ευφράτη.

Oι παρορμητικές αποφάσεις του Τραμπ αναφορικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, έφεραν τα πάνω – πάνω στην Ουάσινγκτον, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ.

«Ο Τραμπ παραδίδει τους Κούρδους της Συρίας στους Τούρκους εχθρούς τους», γράφει η γαλλική εφημερίδα ‘Le Figaro‘ σχολιάζοντας την ξαφνική απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τους συμμάχους του.

Ενδεικτικός είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας ‘Liberation‘: «Θυσιάζονται οι Κούρδοι»;

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές της Συρίας ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική επιχείρηση που επιθυμεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θέτει επίσης την Άγκυρα απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Η Τουρκία εποφθαλμιά εδώ και μήνες τις θέσεις που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη και ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Πρόκειται για μία οργάνωση που πρωτοστάτησε στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και είχε την υποστήριξη και την προστασία της Ουάσινγκτον.

Μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Κυριακής ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από την περιοχή, για τον Ερντογάν ο δρόμος είναι ελεύθερος.

Οι κούρδοι μαχητές υποστηρίχτηκαν από τις δυτικές χώρες ενώ για την Άγκυρα η κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού YPG του Λαού (YPG) είναι μια «τρομοκρατική» οργάνωση όπως και το Ισλαμικό Κράτος λόγω των διασυνδέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που διεξάγει από το 1984 αιματηρό ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος.

Στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, δηλαδή μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε βάθος 30 χλμ μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των YPG. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η «ζώνη ασφαλείας» προορίζεται επίσης για την υποδοχή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπου υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια Σύροι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά την έναρξη της σύγκρουσης.