Πως αποτιμά η κυβέρνηση την έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η ανακοίνωση του  Ελληνικού  Δημοσίου ότι θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον  στην έκδοση 10ετους ομολόγου, ερμηνεύεται ως  ένα θετικό βήμα από την κυβέρνηση που υπαγορεύεται από την επανάκτηση της εμπιστοσύνης  και της αξιοπιστίας προς τη χώρα μας.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι  οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αφού μέσα σε μόλις 3 μήνες από την διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε συνεχή υποχώρηση των επιτοκίων τα οποία επιτρέπουν στη χώρα μας να δανείζεται με χαμηλότερο κόστος.

Εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν, πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την πλήρη άρση των capital controls, ενώ μόλις στον πρώτο μήνα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. η χώρα δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ, μέσω επταετούς ομολόγου,  με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ,  αναγνώρισε πως το προφίλ του ελληνικού χρέους σχεδιάστηκε με την υπόθεση εργασίας ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές θα ήταν της τάξης του 5%.

Γίνεται έτσι φανερό πως η ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας αποτελεί τώρα όπλο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του Α.Ε.Π.