Πως θα επηρεάσει η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εάν τελικά η εισβολή στα ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιηθεί, αυτό που θα υπάρξει είναι οι ανυπολόγιστες συνέπειες μιας σύρραξης ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στους Κούρδους μαχητές, η οποία θα έχει και μείζονος σημασίας πολιτικές και διπλωματικές επιπτώσεις.

Αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα με πρώτη συνέπεια ένα νέο κύμα προσφύγων αν και όπως εκτιμάται η συνέπεια αυτή θα είναι περιορισμένη για τη χώρα μας.  Κι αυτό γιατί οι Κούρδοι που θα είναι τα θύματα της εισβολής δεν πρόκειται  να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία και από εκεί να περάσουν στην Ελλάδα. Αν εγκαταλείψουν τις εστίες τους, θα κατευθυνθούν προς τα νότια.

Το σχέδιο του Ερντογάν είναι να εποικίσει την περιβόητη «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει με φίλα προσκείμενους προς την Τουρκία σουνίτες Σύριους και άλλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασπάσει εδαφικά τους κουρδικούς πληθυσμούς, δημιουργώντας μία ζώνη στη βόρεια Συρία, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι προέκταση της τουρκικής επικράτειας.

Αν υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος στο επίπεδο του μεταναστευτικού είναι η τουρκική εισβολή να οδηγήσει σε απελευθέρωση των πολλών χιλιάδων τζιχαντιστών, τους οποίους έχουν αιχμαλωτίσει οι Κούρδοι και σήμερα τους έχουν υπό έλεγχο σε καταυλισμούς. Εάν, όμως, δεχθούν επίθεση από τους Τούρκους, κατά πάσα πιθανότητα οι τζιχαντιστές, πολλοί εκ των οποίων έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, θα έχουν λόγο να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής μέσω Ελλάδας.

Στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο τα πράγματα είναι ρευστά για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Οι πληροφορίες, πάντως, ότι το τουρκικό πυροβολικό έπληξε χθες Δευτέρα βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας δεν επιβεβαιώνονται. Τις διαψεύδουν οι Κούρδοι και οι Αμερικανοί, αλλά ούτε και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν κάτι σχετικό, εκτός από μία επίθεση ρουτίνας στο βόρειο Ιράκ, σε βάση του ΡΚΚ. Πάντως, ο τουρκικός στρατός φέρεται να είναι ένα βήμα πριν τη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Κούρδοι, οι οποίοι σήκωσαν όλο το βάρος του πολέμου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σήμερα βλέπουν τον πέλεκυ της τουρκικής πολεμικής μηχανής πάνω από το κεφάλι τους. Μπορεί οι ίδιοι να είναι εξαίρετοι και αποφασισμένοι μαχητές, μπορεί να έχουν πολύ καλύτερο εξοπλισμό σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στον τουρκικό στρατό. Δεν διαθέτουν ούτε πολεμική αεροπορία, ούτε αντίστοιχα οπλικά συστήματα, αλλά ούτε και τον ίδιο αριθμό στρατιωτών.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ήταν ένα είδος εγγύησης για τους Κούρδους. Εάν τελικά αυτές φύγουν, θα βρεθούν εγκαταλελειμμένοι αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό. Κι από ότι δηλώνουν θα δώσουν μέχρι τέλους τον άνισο αγώνα επιβίωσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενημερώθηκε ούτε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαϊκ Πομπέο, ούτε και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου και του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία και κατέληξε στο αρχικό «οκ» του πρώτου προς τον Τούρκο ομόλογό του για να εισβάλουν τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Η μετέπειτα μεταστροφή του ερμηνεύεται και από τις πιέσεις που δέχθηκε τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη γραφειοκρατία του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν και με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία, οι διαθέσεις του Ερντογάν προμηνύουν δυσμενείς τις εξελίξεις και στην Κύπρο -και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Παρά το ισχυρό μήνυμα καταδίκης που έστειλε η τριμερής στην Αίγυπτο παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ωστόσο το γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται να τρυπήσει στο οικόπεδο 7 με την Άγκυρα να δείχνει πως αγνοεί τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.