Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την 7η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  για την 7η τριμερή Σύνοδο Κορυφής, Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου.

Η σύνοδος αυτή, πέραν της σημασίας που θα αποκτήσει σε επίπεδο διακηρύξεων, το ενδιαφέρον από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αποτιμάται στην διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής σε θέματα  γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Η σημασία της Συνόδου στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς γίνεται σε μια στιγμή εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, προσδοκάται να υπογραμμισθεί εκ νέου η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε, ο τριμερής αυτός θεσμός -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακή εφημερίδα- αποβλέπει σε μια πολυθεματική και διευρυνόμενη περιφερειακή συνεργασία και είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας.

Κοινές δράσεις σε τομείς ενέργειας-επενδύσεων

Η ελληνική κυβέρνηση προσδίδει στην Σύνοδο τον χαρακτήρα ενός μοντέλου συνεργασίας με δράσεις στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας που στοχεύει αφενός στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου στην ευημερία των λαών της. Έτσι, αναμένεται να υπογραμμιστεί, ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

 Πέραν των διακηρύξεων αναμένονται πιο απτά αποτελέσματα

Στη Σύνοδο, αναμένεται να υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και διμερή προγράμματα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι,- όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και θα ανταλλαγούν απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ιδίως, μάλιστα, τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο -στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στην Λιβύη,αλλά και το μεταναστευτικό.

Υπογραμμίζεται ότι  στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας προσλαμβάνει εξέχουσα θέση, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τον East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι εξαιρετικά σημαντική και εκφράζεται η προσδοκία ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.