Τριμερής στην Αίγυπτο: Καταδίκη της τουρκικής ασυδοσίας στη Μεσόγειο (φωτο, βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο κάλεσε για ακόμη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, μετά το πέρας των εργασιών της 7ης Τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Αιγύπτου -Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με τους Προέδρους της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και  Μ. Αλ Σίσι συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις κοινής δράσης από το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή μέχρι την οικονομική συνεργασία και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών.

Ειδικότερα για την οικονομία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του οι τρεις χώρες χαιρέτισαν τη σύσταση του East Mediterranean Gas Forum, που θα συντονίζει την ενεργειακή πολιτική με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πέραν όμως του ενεργειακού τομέα, η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής είχε απτά αποτελέσματα και σε αρκετούς άλλους τομείς όπως τη Συμφωνία Συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους δύο Προέδρους για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα -στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- να διοργανώσει μια μεγάλη Διεθνή Διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και κάλεσε τους δύο Προέδρους στην Αθήνα, στα πλαίσια της Διάσκεψης που θα λάβει χώρα το 2020.

Ακόμη υπεγράφη ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων ενώ εξετάστηκαν τα σημαντικά κοινά βήματα τα οποία έχουν γίνει στον Τουρισμό, στην επιχειρηματική και τελωνειακή συνεργασία, τη Γεωργία, τη Ναυτιλία, την προστασία του Περιβάλλοντος.

Τέλος οι τρεις χώρες καταδίκασαν ρητά -κι αυτό αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν- τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση.

Δείτε τις δηλώσεις των ηγετών των τριών κρατών στο Βίντεο που ακολουθεί