ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έξοδος στις αγορές ανοίγει τον δρόμο για το σχέδιο “Ηρακλής”

Μετά την άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο αναμένεται να ακολουθήσει, το πιθανότερο σήμερα, η έγκριση, από το Κολέγιο των Επιτρόπων και η υπογραφή από την Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή δεύτερη επιτυχής έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, έφερε το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,5% από 3,9% που ήταν το επιτόκιο για την αντίστοιχης διάρκειας έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Το επόμενο στοίχημα για τράπεζες και κυβέρνηση, θα είναι η υλοποίηση του σχεδίου “Ηρακλής”. Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ελληνικού Asset Protection Scheme που θα σηκώσει στις πλάτες του μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, αναμένονται μαζί με την έγκριση του σχήματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα προϊόν (NPLs) με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ και με αυτό η χώρα, με αξιολόγηση Β, να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές. Θα πρόκειται για εγχείρημα που δεν έχει ξαναγίνει.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (Senior) των κόκκινων δανείων που θα μεταφέρουν οι τράπεζες στο SPV. Η παροχή της εγγύησης (το ύψος των εγγυήσεων θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ) δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών για την παροχή της εγγύησης που θα καταβάλλουν οι τράπεζες.

Το σχέδιο “Ηρακλής”, εφόσον λειτουργήσει όπως σχεδιάζεται, αναμένεται να επιφέρει θετικές επιπτώσεις σε δεύτερη φάση, καθώς θα εμβαθύνει την δευτερογενή αγορά NPLs, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια παγκόσμια Οικονομία που υποφέρει από χαμηλές αποδόσεις.

Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην αποδοχή του σχήματος από τις τράπεζες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ