Διάσκεψη TPM Asia: Ενδιαφέρουσες εξελίξεις για την εφοδιαστική

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την εφοδιαστική έβγαλε η διάσκεψη TPM Asia στη Σεντζέν. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων έχουν δημιουργήσει δύο τάσεις στην επιχειρησιακή διείσδυση τους στην αλυσίδα των logistics όπου μαίνεται “πόλεμος” επιβίωσης μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» σχημάτων.

Η μία τάση θέλει την πλήρη εμπλοκή των εταιριών στη διακίνηση «πόρτα- πόρτα» γεγονός που ασκεί πιέσεις και η άλλη τάση θέλει τη συμμετοχή των εταιριών στον τομέα των logistics υπό όρους.

Γεγονός είναι ότι η ραγδαία πρόοδος στο πεδίο της ψηφιοποίησης έχει ήδη θέσει εκτός ανταγωνισμού πολλές εταιρίες που είτε αρνήθηκαν να παραδεχθούν τη νέα πραγματικότητα, είτε δεν διέθεσαν τα κατάλληλα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους.

Με φόντο τις συζητήσεις που πυροδότησε η κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς(Thomas Cook) και το ρόλο της ψηφιακής εποχής τα όσα συζητήθηκαν στη διάσκεψη της TPM Asia μάλλον «αποκαλύπτουν» ότι και οι δύο προαναφερθείσες τάσεις εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται τις κοσμογονικές αλλαγές που θα φέρει η ψηφιοποίηση. (Με τις μηχανές να “συνομιλούν” μεταξύ τους είτε σε αυτοματοποιημένα λιμάνια είτε σε αυτόνομα πλοία και το πελατειακό δυναμικό να αναζητά από τις ψηφιακές πλατφόρμες το καλύτερο, γρηγορότερο και φθηνότερο δρομολόγιο).