Εκτός παγκόσμιας αγοράς το Zantac σύμφωνα με απόφαση της GlaxoSmithKline

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) ανακάλεσε το δημοφιλές φάρμακο Zantac από όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Σε αυτή την κίνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει,  μετά και την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που διαπίστωσε «απαράδεκτα επίπεδα ουσίας που πιθανόν προκαλεί καρκίνο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο Reuters, ότι η GSK ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για την απόφασή να αναστείλει την κυκλοφορία, τη διανομή και την προμήθεια όλων των μορφών των προϊόντων Zantac και όπως είπε, η GSK συνεχίζει τις έρευνες για την ουσία, αναφέροντας ότι η πρόσμειξη πιστεύεται ότι εισήχθη στο φάρμακο από αλλαγές στη διαδικασία κατασκευής.

Σημειώνεται ότι στο Zantac, το οποίο πωλείται γενικά ως ρανιτιδίνη, έχουν βρεθεί υπολείμματα που ερευνώνται αν προκαλούν καρκίνο.

Τόσο ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)  όσο  και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη, αφού σχετικές δοκιμές έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.