Γερμανία: Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς σε συναγωγή και εστιατόριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της γερμανικής πόλης Χάλε στο γερμανικό κρατίδιο Σαξονίας – Άνχαλτ όπου το μεσημέρι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως έξω από συναγωγή και εστιατόριο με κεμπάπ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Η επίθεση στη συναγωγή δεν θεωρείται τυχαίο ότι έγινε σήμερα, καθώς γιορτάζεται το «Γιομ Κιπούρ» (Ημέρα της Εξιλέωσης) μία από τις ιερότερες εορτές του Ιουδαϊσμού.

Τα κίνητρα των δραστών είναι ακόμη ασαφή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι το Βερολίνο ευελπιστεί ότι ο δράστης ή οι δράστες θα συλληφθούν άμεσα.

Αρχικά οι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για έναν δράστη ο οποίος φορούσε κράνος με κάμερα και στρατιωτικά ρούχα, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι οι ένοπλοι στην περιοχή ήταν περισσότεροι. 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί είναι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Ο άνδρας πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ ήταν στο εστιατόριο και η γυναίκα έπεσε νεκρή κοντά στο εβραϊκό νεκροταφείο.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι ακροδεξιοί.

Σε βίντεο που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ απεικονίζεται ένας εκ των δραστών να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μάρκας VW, και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη συλλάβει ένα άτομο και αναζητούνται και άλλα ενώ η αστυνομία της Σαξονίας κινητοποιεί την Αντιτρομοκρατική σε Λειψία, Δρέσδη και Κέμνιτς.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» ο Μαξ Πριβορότσκι, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στη πόλη Χάλε, υποστηρίζει ότι δύο δράστες επιχείρησαν  να εισβάλουν στη συναγωγή την ώρα που βρισκόταν μέσα  70 με 80 άτομα.