Η επιχείρηση «Άνοιξη της Ειρήνης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο έδαφος της Β.Συρίας, έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν καλά τον αντίπαλό τους, καθώς πολεμούν εδώ και τριανταπέντε χρόνια δυνάμεις της Κουρδικής Πολιτοφυλακής.
Μπορεί, η Τουρκία να διαθέτει ένα ισχυρό στρατό, ωστόσο, οι Κούρδοι είναι πλέον πολύ καλά εξοπλισμένοι και οπλισμένοι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τα 500 εκατ. δολάρια που ζήτησε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ για το Πεντάγωνο προκειμένου να εκπαιδευθούν και να εξοπλιστούν σύμμαχοι μαχητές κατά του ISIS στη Συρία, τα περισσότερα έλαβαν οι κουρδικές πολιτοφυλακές, ενώ φέτος διατέθηκαν 25.000 Καλάσνικοφ, 2.000 βαριά και ελαφρά πολυβόλα, 500 εκτοξευτές ρουκετών και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, 60 βομβιδοβόλα, περίπου τα χίλια οχήματα και πολεμοφόδια αξίας 24 εκατ. δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία ζήτησε κατ’ επανάληψη από την Ουάσιγκτον να πάρει πίσω τα όπλα καθώς έβαινε προς την ολοκλήρωσή του ο στόχος της εξόντωσης του ISIS.
Πέρα από όμως από την εξοπλιστική βοήθεια, οι Κούρδοι μαχητές των πολιτοφυλακών YPG έχουν λάβει και μιας πρώτης τάξεως εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια πολεμώντας στο πλευρό ορισμένων από τις πιο μάχιμες δυνάμεις του πλανήτη, περιλαμβανομένων Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων κομάντος.
Πρόσθετος πονοκέφαλος για τους Τούρκους, είναι το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ, λόγω των καλών τους σχέσεων με τους Κούρδους,να τους παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες από δορυφόρους, αναγνωριστικά αεροσκάφη και άλλα μέσα για τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων, βοηθώντας τους έτσι να ενισχύσουν την άμυνά τους σε ευάλωτα σημεία.
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Κούρδοι
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κούρδοι πολιτοφύλακες δεν αιφνιδιάστηκαν από την τουρκική εισβολή, καθώς τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, προετοιμάζονται για την τουρκική εισβολή.
Έχουν ήδη σκάψει χαρακώματα και σήραγγες σε επίκαιρες θέσεις. Πέρα από αυτό, αλλά έχουν εφοδιαστεί στη διάρκεια του μακροχρόνιου συριακού εμφυλίου πολέμου με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά ρουκετοβόλα που συνιστούν μεγάλη απειλή για τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας.
Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία ενδέχεται να αποφύγει τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων προτιμώντας εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να περιορίσουν τις τυχόν απώλειές τους, αλλά όπως παραδέχθηκαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, αυτό μπορεί να επιβραδύνει την προέλαση των δυνάμεων ξηράς σε μια επιχείρηση που μετρά η ταχύτητα καθώς ετοιμάζονται να πολιορκήσουν το Ρας Αλ Άιν, το Ταλ Αμπιάντ και το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο.
Οι Τούρκοι θέλουν να τελειώσει γρήγορα το μέτωπο
Να σημειωθεί πως η Τουρκία θέλει να «κλείσει» το μέτωπο πριν τη βαρυχειμωνιά. Τότε, τα λασπώδη εδάφη θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνηση αρμάτων μάχης.
Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται και οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους πόλεις Μανμπίτζ και Καμισλί, αλλά δεν αποκλείεται να σπεύσουν να τις καταλάβουν πρώτες δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, που δρουν στη γύρω περιοχή.
Πρόσθετη δυσκολία για τα τουρκικά στρατεύματα είναι ότι οι πόλεις που ενδέχεται να καταλάβουν είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά, ενώ θα πρέπει να εξαλείψουν και την απειλή των υπόγειων σηράγγων, κάτι που σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου.
Αν οι Τούρκοι χάσουν χρόνο τότε δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει συμφωνία Κούρδων και Άσαντ και να υπάρξει κινητοποίηση από το Συριακό στρατό.