Δείτε ποιοι πήραν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

O νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 είναι ο Peter Handke και η Olga Tokarczuk απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018.

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 μαζί με το φετινό βραβείο, μιας και το Ίδρυμα Νόμπελ εμπόδισε πέρυσι την απονομή του βραβείο έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε σειρά κατηγοριών εναντίον του συζύγου ενός από τα μέλη του συμβουλίου της για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ποιος είναι ο αυστριακός Νομπελίστας του 2019

Ο Peter Handke  είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας. Έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει σε βιβλίο και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.

Σπούδασε νομικά στο Γκρατς, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Σφήκες. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στη Φρανκφούρτη σε σκηνοθεσία Κλάους Πάιμαν το θρυλικό θεατρικό του “Βρίζοντας το κοινό”. Χαλκέντερος συγγραφέας, ο Χάντκε δημοσίευσε έκτοτε δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα. Μετέφρασε επίσης ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, μεταξύ άλλων τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Η φιλοδοξία του ήταν να δημιουργήσει μια σύγχρονη επική γραφή που θα απελευθερώνει την πραγματικότητα από τα τετριμμένα σχήματα πρόσληψης.

Τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Τάχθηκε κατά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κυρίως κατά της αποκλειστικής ενοχοποίησης των Σέρβων για τον πόλεμο. Για το έργο του τιμήθηκε με τα βραβεία Μπύχνερ (1973) και Κάφκα (1979). Έχει προταθεί πολλές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο απέσπασε σήμερα.