«Επενδύω στην Ελλάδα»: Στη Βουλή το νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Οι παρεμβάσεις που περιέχονται δημιουργούν τις κατάλληλες προυποθέσεις για νέες επενδύσεις με πιο σημαντική την ευελιξία στις διαδικασίες που εισάγει η νέα νομοθεσία, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα 230 άρθρα του νομοσχεδίου είναι: Να άρει  επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα, να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, να βοηθήσει επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους,  να διασφαλίσει τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας και να στηρίξει την υγιή εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «στόχος είναι να γίνει συντομότερη η “οδύσσεια” επενδυτών και εργαζομένων στην Ελλάδα, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο, εμφανίζονται μπροστά τους άλλα πέντε».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +5 μονάδες στα επόμενα 10 χρόνια ενώ μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5% τον επόμενο χρόνο.

Τα 8 πιο σημαντικά μέτρα

1) Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

2) Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

3) Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.

4) Επιταχύνει αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων  που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

5) Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, ειδικά σε δίκτυα 5G και ανοίγει το δρόμο για πάρκα κεραιών με αυστηρές πρόνοιες για τη δημόσια υγεία.

6) Θέτει δικλίδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας που στερεί μισή μονάδα του ΑΕΠ ετησίως.

7) Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και την (προαιρετική) ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών με στόχο να υπάρξει περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.

8) Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων και τηλεσυνδριασεων στη διοικητική δικαιοσύνη που είναι πιο ώριμη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων να υποδεχθεί σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο του πολυνομοσχεδίου