Lamda για Ελληνικό: Εξασφαλισμένα τα €2 δισ. για την πρώτη 5ετία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

H διοίκηση της Lamda Development ξεκαθάρισε ότι η τα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ που θα τοποθετηθούν τα επόμενα 5 χρόνια στο project του ελληνικού είναι απολύτως εξασφαλισμένα από το βασικό μέτοχο, τον όμιλο Λάτση ο οποίος δεσμεύεται απόλυτα για την στήριξή του στην επένδυση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 650 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου για το έργο (θα απορροφήσει στην πλήρη ανάπτυξή του συνολικά κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ) τα κεφάλαια της πρώτης πενταετίας θα προέλθουν καταρχάς από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ποσό 600 εκατ. ευρώ), 400 εκατ. ευρώ έσοδα από το ίδιο το έργο πωλήσεις σπιτιών κ.τ.λ., τραπεζική χρηματοδότηση 850 εκατ. ευρώ (είναι στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων) και την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Λάτση στηρίζει όλη την αύξηση των 650 εκατ. ευρώ ενώ και οι υπόλοιποι επενδυτές (Πάνος Γερμανός- οικογένεια Κάτσου) έχουν δηλώσει επίσης ότι θα καλύψουν τη συμμετοχή τους.

Για την πρώτη πενταετία όπως προαναφέρθηκε, θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ (έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στην αρχή), συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που έχει λαμβάνειν το ελληνικό Δημόσιο με το «κλείσιμο» της συναλλαγής, ενώ η επόμενη φάση των επενδύσεων είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

«Στις 27 Φεβρουαρίου του 2014, στην πιο σκληρή φάση, σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας ο όμιλος Λάτση πήρε την απόφαση να διεκδικήσει το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών και από την αρχή έμεινε απόλυτα προσηλωμένος», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάσος Γιαννίτσης.

«Αυτό που κάποτε φάνταζε ουτοπικό, πέρασε στην σφαίρα της πραγματικότητας. Υπάρχουν χρονικά σημεία που αποτελούν ορόσημα για κάθε εταιρεία. Για την Lamda αυτό το πρώτο ορόσημο ήταν το Νοέμβριο του 2014, οπότε ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Το δεύτερο είναι το σημερινό, το τρίτο θα είναι η επίσημη έναρξη της επένδυσης και το τέταρτο η λειτουργία, που θα αποτελέσει μία θετική ανατροπή για την πρωτεύουσα, τη χώρα αλλά και όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι προσδοκίες έχουν λάβει μεγάλη διάσταση όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ελληνική οικονομία ως ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια τη χώρα για τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται και το νέο πρόσωπο και το μέλλον της Ελλάδας.

Με το έργο έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες σε όλο το εργασιακό δυναμικό της χώρας, ότι επιτέλους θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης, εισοδήματος κι ευκαιρίες της βελτίωσης του δημόσιου χώρου στην περιοχή του Ελληνικού. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουμε και στον περιορισμό του brain drain που έγινε πιο έντονο στη διάρκεια της κρίσης.

Η επένδυση στο Ελληνικό είναι μία επένδυση που θα πρέπει να κοιτάζει σε όλες τις εκφάνσεις του στο μέλλον, σχεδιαστικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά. Θα αποτελέσει υπόδειγμα για πολλά έργα ανά την Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κατάρρευσης. Η Lamda θα κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση της επένδυσης», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.