Ο αντικυκλώνας φέρνει ..το καλοκαιράκι στη χώρα μας μέχρι τέλος του μήνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Καλοκαιρινές μέρες θα ζήσουμε το διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς ένας αντικυκλώνας θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου.Έτσι, μετά τις ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, ας προετοιμαστούμε για ένα παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας.

Οι μετεωρολόγοι, αναφέρουν ότι ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας, δηλαδή υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα εγκατασταθούν στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σχετική καλοκαιρία για την εποχή σε όλες αυτές τις χώρες και ασφαλώς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ακριβώς την ίδια στιγμή, στα δυτικά βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα επικρατεί άλλος καιρός, με συνεχόμενες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας.

Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα αγγίξουν τους 28 με 30 βαθμούς τα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ πολύ τοπικά στη δυτική Ελλάδα, ενδεχομένως να φτάσει η θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, οι άνεμοι δεν θα προκαλούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ θα επικρατεί μια σχετική δροσιά έως και ψύχρα στις ορεινές  περιοχές.

Τι είναι ο αντικυκλώνας

Το αντικυκλωνικό σύστημα ή αλλιώς πεδίο υψηλών πιέσεων είναι ένα σύστημα υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αυξάνει τη βαρομετρική πίεση από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Σε ένα τέτοιο βαρομετρικό σύστημα ο αέρας βυθίζεται προς την επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να γίνεται θερμότερος και ξηρότερος ευνοώντας τη νεφοδιάλυση με αποτέλεσμα την επικράτηση καλοκαιρίας.

Η έντονη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε έντονη ψύξη της επιφάνειας του εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας μιας και η επιφάνεια του εδάφους ακτινοβολεί στο υπέρυθρο φάσμα το ποσό της θερμότητας που έχει μαζέψει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ως αποτέλεσμα καταγράφονται θερμοκρασιακές αναστροφές δηλαδή η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος, ανεβαίνει, φαινόμενο που με τη σειρά του ευνοεί τις ομίχλες ακτινοβολίας, δηλαδή ομίχλες που οφείλονται στην ακτινοβολία του εδάφους μέσα στη νύχτα με αποτέλεσμα ο ψυχρός αέρας να βρίσκεται κάτω από τον θερμό με αποτέλεσμα την γρήγορη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτός περιέχει.