Ποιοι είναι οι μνηστήρες για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα τέλη του α΄ τριμήνου 2020, δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα το πλάνο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η αναζήτηση για αγοραστή του πλειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής θα ξεκινήσει στις δύο επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς.

Όπως ανέφερε, το προτιμητέο είναι η εξεύρεση ενός επενδυτή που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής και εναλλακτικά, εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, η πώληση του ποσοστού να γίνει με δημόσια εγγραφή μέσω Χρηματιστηρίου τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει το περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι και εντός του 2020, ύστερα από την παράταση των δύο ετών που εξασφάλισε πέρυσι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την DGComp, με “πέναλτι” την πώληση του 80% αντί του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανοίξει το data room για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου σε περίπου ένα μήνα να υπάρξει η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος Ιανουαρίου – μέσα Φεβρουαρίου του 2020 και στο τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική φέρονται να εκδηλώνουν η Fairfax που ελέγχει το 80% της Eurolife και το 33% της Eurobank, ο κινεζικός όμιλος της Fosun που είχε φτάσει στην τελική ευθεία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς και δύο private equity funds, εκ των οποίων το ένα με πολύ ισχυρή διεθνή παρουσία.

Σημειώνεται ότι η λογιστική αξία του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα διαμορφώσει και το τίμημα για την εξαγορά του 80% της εταιρίας, κινείται στα 820 – 850 εκατ. ευρώ.