Προ ημερών στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας έπειτα αναβολές δεκαετιών βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των συγγενείς των νεκρών που είχαν εκφράσει την επιθυμία της καύσης να καταφεύγουν σε κρεματόριο της Βουλγαρίας.
Το πρώτο ελληνικό, ιδιωτικό αποτεφρωτηριο βρίσκεται στη Ριτσώνα και η λειτουργία του ξεκινά 13 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου με τον οποίο επετράπη η λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι και σήμερα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα ήταν αυτά που ανέστελαν τη λειτουργία του: οι δήμοι που είχαν κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία τους για τη λειτουργία του τελικά… κόλλησαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα της χωροθέτησης ενώ παράλληλα «φοβήθηκαν» τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων και της εκκλησίας.
Τελικά η «Crem Services SA» έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και ένα χρόνο μετά έγιναν και οι πρώτες αποτεφρώσεις.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός. Η αλλαγή των ταφικών εθίμων είναι από τις πιο δύσκολες και πιο αργά μεταβαλλόμενες συνήθειες σε μια κοινωνία. Η χώρα μας δυστυχώς για διάφορους λόγους είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποκτά αποτεφρωτηριο. Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ είναι το αποτέλεσμα μια προσπάθειας που άρχισε το 1996 από την «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης» η οποία πέτυχε μέσα σε 23 χρόνια με υπομονή και επιμονή την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου για να γίνει δυνατή η κατασκευή του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.
Η διαδικασία
Η αποτέφρωση σορών και οστών γίνεται σε συνεργασία με όλα τα γραφεία τελετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σύμφωνα με την «Υπηρεσία Αποτέφρωσης Νεκρών ΑΕ» το κόστος της αποτέφρωσης ξεκινά από τα 600 ευρώ. Σε αυτό το ποσό ωστόσο προστίθενται το κόστος της τελετής και των λοιπών διαδικασιών που καθορίζονται από τα γραφεία τελετών. Όσον αφορά την καύση οστών το κόστος ξεκινά από τα 250 ευρώ.
Προκειμένου να αποτεφρωθεί μία σορός είναι απαραίτητα όλα εκείνα τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται για την ταφή ενός νεκρού αλλά και γνωμάτευση γιατρού, πιστοποιητικό ιατροδικαστή και υπεύθυνη δήλωση του θανόντος η συγγενικού προσώπου ότι επιθυμεί να αποτεφρωθεί η σορός του.
Το κρεματόριο της Ριτσώνας διαθέτει δυο κλίβανους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά. Αφού περάσουν δύο ώρες οι συγγενείς παραλαμβάνουν στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει, οι τιμές ξεκινούν από τα 12 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 588 ευρώ, την τέφρα του αγαπημένου τους προσώπου.
Για όσους το επιθυμούν η «Crem Services SA» παρέχει υπηρεσίες για διασπορά της τέφρας στη θάλασσα, στον αέρα αλλά και ταφή στη φύση.
Μέχρι και σήμερα στη Ριτσώνα έχουν γίνει τουλάχιστον οχτώ αποτεφρώσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Αλακιώτης δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αποτεφρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία.
Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα είναι ένας από αυτούς και κατέχει το 30% της επιχείρησης.
«Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσφιλής γιατί απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής, από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από την υποχρέωση για την παραμονή των οστών στα κοιμητήρια και της πληρωμής 40 έως 100 ευρώ ετησίως. Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη» καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.