Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μήνυμα προς την Άγκυρα και ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναμένει η ελληνική πλευρά από την συνάντηση Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η τουρκική προκλητικότητα κρίνεται απαράδεκτη και στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας και η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Τουρκίας.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί η μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Η Συμμαχία ήδη συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών, ωστόσο η Αθήνα θέλει την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ραντεβού με τον κ. Στόλτενμπεργκ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι επόμενος σταθμός για τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας είναι η Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική παραβατικότητα και το μεταναστευτικό θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Νοτιονατολικής Μεσογείου. Οι επαφές με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, είναι συνεχής τις τελευταίες ημέρες και η πλειοψηφία των εταίρων τάσσονται υπέρ της διατύπωσης ενός αυστηρού μηνύματος προς την Άγκυρα αλλά και την κλιμάκωση των κυρώσεων προς την Τουρκία.

Δεύτερος στόχος είναι η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.