Τι θεωρείς για την αναπηρία; Πάρε μέρος στην σχετική πανελλαδική έρευνα 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς απέναντι στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αλλά και την στάση που πρέπει να κρατά απέναντι στην διαφορετικότητα. Γι’ αυτό, ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, η πολιτεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, που θα έπρεπε να συμβάλλουν στην αλλαγή της νοοτροπίας και της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Και κάπου εδώ έρχεται  ο Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εδώ και 11 χρόνια δρα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στο θέμα της αναπηρίας αλλά και του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίζουν οι κρατικοί φορείς και το εκπαιδευτικό σύστημα για μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα προς τους πολίτες.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία «Μαθαίνω να Βλέπω τον Άνθρωπο» το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από ομιλητές με αναπηρία, επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.

Την ίδια ώρα, απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και εφαρμογών επικοινωνίας PRORATA Α.Ε.. Διεξάγει Πανελλαδική Έρευνα Ανίχνευσης Στάσεων, Αντιλήψεων και Συμπεριφοράς απέναντι στην Αναπηρία από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου.

Κύριος στόχος είναι η βαθύτερη κατανόηση του εν λόγω ζητήματος και αφετέρου η ανίχνευση αντιλήψεων και στάσεων της κοινής γνώμης απέναντι στο θέμα της αναπηρίας.

Η έρευνα πραγματοποιείται διαδικτυακά, στις ιστοσελίδες του Σ.Κ.Ε.Π. (https://www.skep.gr/) της PRORATA (https://prorata.gr/) και του πλήρως προσβάσιμου για κάθε χρήστη, κοινωνικού ενημερωτικού Portal (https://meallamatia.gr/), με την σύντομη, ανώνυμη συμπλήρωση ερωτηματολογίου γύρω από ένα θέμα που καθορίζει την ποιότητα και το χαρακτήρα της δημοκρατίας μας.

Συμφωνείται με την πρόταση: «Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις;». Αυτή και άλλες ακόμη ερωτήσεις της έρευνας, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.