Χιλιάδες άμαχοι σε φυγή – Πάνω από 277 οι νεκροί από την τουρκική επέμβαση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται  η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία με απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς.

Η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής , ανάγκασε  χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκρινε χθες βράδυ ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει ως τώρα τις κόκκινες γραμμές που  έχει χαράξει ο Ντόναλντ  Τραμπ, ο οποίος έδωσε  εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους.

Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, από την αρχή της επιχείρησης οι νεκροί ανέρχονται σε 277 στη Συρία και σε 7 Τούρκους, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στους 70.

Τουλάχιστον 29 αντάρτες, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους πολιτοφύλακες. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι αντάρτες έπληξαν με ρουκέτες παραμεθόριες πόλεις.

Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της.

Μπροστά στην κατακραυγή από ευρωπαϊκές χώρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να ανοίξει τις πόρτες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη.