Παυλόπουλος στο «Αrraiolos Group»: Ζήτησε αλληλεγγύη για Άσυλο και Μετανάστευση. 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η τρέχουσα συγκυρία, καθιστά την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της θεμελιώδες πρόταγμα για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την παρέμβασή του στη Β΄ Συνεδρίαση του «Αrraiolos Group» με θέμα τις σύγχρονες προκλήσεις ως προς την ασφάλεια της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της.

Αναδεικνύοντας την σημασία του άξονα της Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) χρησιμοποίησε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που είχε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς, στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS.

Όπως σημείωσε, «η κατάσταση αυτή έφερε στο φως και το σημαντικό θεσμικό και πολιτικό κενό που προκύπτει εκ του γεγονότος ότι ο άξονας της ΚΕΠΠΑ, του άρθρου 23 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν και παραμένει σχεδόν «ατροφικός». «Συνακόλουθα δε αρκετά αδύναμος για να οδηγήσει, ιδίως σε περιπτώσεις επείγοντος όπως εν προκειμένω, στην αποτελεσματική και έγκαιρη χάραξη Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε άμεση ανάγκη την ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των θεσμών της ΚΕΠΠΑ, που συνεπάγεται τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, καθώς και τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης.

Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «Αυτό καθίσταται τόσο περισσότερο αναγκαίο, όσο κατά την κρίση στην Μέση Ανατολή παρατηρείται, όπως επισήμανα κατά την Α΄ Συνεδρίαση, εκ μέρους ορισμένων Κρατών-Μελών, μια προκλητική παραβίαση της αρχής της Αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης, ήτοι υπό όρους πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παραβίαση, η οποία συνοδεύεται και από μια εξίσου επικίνδυνη άγνοια της έννοιας των θαλάσσιων συνόρων των Κρατών-Μελών, επέκεινα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του τρόπου φύλαξής τους υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους».