Ψήφος αποδήμων: Καθοριστική η στάση του ΚΚΕ για να περάσει ο νόμος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων ενώ σε δηλώσεις του εν συνεχεία «on camera», είπε «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματός του, αφού παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης, πλην όμως, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Έλληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.

Προηγήθηκε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην κυβερνητική πρόταση από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και ένα «όχι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυριάκο Βελόπουλο και ακολούθησε ο εξής διάλογος, όταν ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο, που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.

– Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»
– Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
– Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;
– Βελόπουλος: Έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς.
– Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, συναντώντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «αστερίσκους» του ΚΚΕ, που μαζί αριθμούν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει, καθώς μόνο οι 22 ψήφοι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετές, για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.