Ψήφος αποδήμων: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Τσίπρα ακολουθεί η Φώφη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τις επαφές του ο πρωθυπουργός για το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των αποδήμων ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

– «Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.

– «Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.

– «Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να ειρωνευτεί.

– «Μεταρρυθμίσεις επίπλων» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας την συζήτηση εκεί.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με μόνη «κόκκινη γραμμή» την ισότητα της ψήφου, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί συνταγματική επιταγή.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι η απόπειρα να βρεθεί κοινός τόπος για να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο διαμονής των Ελλήνων οι οποίοι ζουν και εργάζονται εκτός της ελληνικής επικρατείας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του εξέφρασε την ελπίδα οι σημερινές συναντήσεις θα αποτελέσουν μια επιτυχή άσκηση συναίνεσης και «δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Η δήλωση του κ. Πέτσα:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- προκειμένου επιλυθεί αυτό το ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από το 2001.

Με δεδομένους, πάντως, τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, η πορεία των εξελίξεων καθορίζεται από τη στάση την οποία θα τηρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που διαθέτουν από κοινού 101 βουλευτές και, εφόσον καταψηφίσουν την όποια κυβερνητική πρόταση, μπορούν να παραπέμψουν το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων για μια ακόμη φορά στις καλένδες.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση ακόμη και εφόσον επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρότασή της η οποία, όπως σημειώνουν, αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι προσβλητική για τους ψηφοφόρους που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει όποια επιπρόσθετη διασφάλιση ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι θα καθορίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα από τη βούληση προσώπων που είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς και δεν έχουν πραγματική εικόνα της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Μια από τις διασφαλίσεις που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η προϋπόθεση να διαθέτουν οι εξ αποστάσεως εκλογείς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, εκτός από την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να αιτηθούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού

– Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,
– Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,
– Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,
– Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,
– Με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30