Διακοπή από Γερμανία στις εξαγωγές όπλων προς Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιχείρηση του Ερντογάν στην Συρία. Η Γερμανία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. «Δεν θα δίνουμε όπλα για να πολεμούν τους Κούρδους» διαμηνύει ο Χάικο Μαας.

Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Bild Am Sonntag» που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.

Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την πόλη Ρας αλ Αϊν στη Συρία με τους Κούρδους μαχητές να διαψεύδουν πως έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων.

Ο Μαρβάν Καμίσλο αξιωματούχος Τύπου του SDF, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εισέλθει σε μία γειτονιά της Ρας αλ Αϊν, στην βιομηχανική περιοχή της πόλης. Στη Συρία Η περιοχή βομβαρδίστηκε για ώρες από το τουρκικό πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Κούρδους να υποχωρήσουν σε τακτικό επίπεδο.

«Τώρα, έχει αρχίσει η επίθεση των SDF και διεξάγονται σκληρές μάχες», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. «Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην βιομηχανική περιοχή», είπε ο ίδιος. Η περιοχή βρίσκεται στο τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν που είναι βρίσκεται πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.