Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ενώ αυξάνονται δραματικά οι νεκροί

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε τεντωμένες σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας στη Συρία οι οποίες αφήνουν πίσω εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ώρα που η Τουρκία αψηφά τις προειδοποιήσεις ξένων ηγετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τουρκική εισβολή στα βορειοανατολικά της Συρίας αλλά και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, φαίνεται πως πλέον αγνοεί επιδεικτικά και τον αμερικανικό παράγοντα.

Το τελευταίο περιστατικό με τα πυρά που δέχθηκαν αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη Κομπάνι στη Συρία «πάγωσε» περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Μπορεί τα πυρά να μην προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ όπως διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ωστόσο όπως έγινε γνωστό οι δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανταποδώσουν.

Η έκρηξη σημειώθηκε «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να επελαύνει στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε, ο τουρκικός στρατός 415 Κούρδοι μαχητές “αδρανοποιήθηκαν” από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας, στην σημερινή τέταρτη ημέρα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες πυρά πυροβολικού από θέσεις των Τούρκων.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ.