Τραμπ: Καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία με την Κίνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

«Καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία της 1ης φάσης. Η 2η φάση θα ξεκίνησει άμεσα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αγορές αγροτικών προϊόντων, ύψους 40-50 δις δολαρίων, την πνευματική ιδιοκτησία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας έγινε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο και ενώ ο Τραμπ είχε ήδη εκφράσει την αισιοδοξία του πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία, έπειτα από μήνες αδιεξόδου.

Αναβάλλονται οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε πως οι πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, που σκόπευε να ενεργοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα, δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ.

Ο κ. Μνούτσιν έκανε λόγο για «παραγωγικές συνομιλίες» που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Λίου Χε και ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ειδικός σε θέματα εμπορίου, αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από συνομιλίες σχεδόν τριών ωρών.

Άνοδος στη Γουόλ Στριτ

Όπως αναμενόταν, η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καθώς και η αποκλιμάκωση του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, έφερε χαμόγελα στη Γουόλ Στριτ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.816,59 μονάδες, με άνοδο 319,92 μονάδων ή +1,21%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.057,04 μονάδες, ενισχυμένος κατά 106,26 μονάδες ή +1,34%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.970,27 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 32,14 μονάδων ή +1,09%.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ, Reuters