Η Σαουδική Αραβία θα «υποδεχθεί» επιπλέον στελέχη και υλικό του στρατού των ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Σαουδική Αραβία θα «υποδεχθεί» επιπλέον στελέχη και υλικό του στρατού των ΗΠΑ, που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναπτύξει στην περιοχή του Κόλπου εν μέσω της συνέχισης των εντάσεων στην περιοχή, δήλωσε χθες, Σάββατο, πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας του σουνιτικού βασιλείου στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SPA.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε προχθές Παρασκευή την αποστολή πολλών χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία για να προστατευθεί ο μέγας σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή από τις «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες που η Ουάσιγκτον προσάπτει στο Ιράν.

Το Ριάντ θα «υποδεχθεί επιπλέον δυνάμεις και αμυντικό υλικό στο πλαίσιο του κοινού έργου του βασιλείου και των ΗΠΑ για την προάσπιση της περιφερειακής ασφάλειας», είπε η πηγή που πρόσκειται στο σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το SPA.

Κατά την ίδια πηγή, αυτό αποφασίστηκε κατ’ «εφαρμογή των οδηγιών» του μονάρχη Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – ο τελευταίος είναι επίσης ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενημερώθηκε το πρωί της Παρασκευής για την αμερικανική κίνηση με στόχο να «εξασφαλιστεί και να ενισχυθεί η άμυνα της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Η Ουάσιγκτον είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου την αποστολή 200 επιπλέον στρατιωτικών στο βασίλειο, την πρώτη ανάπτυξη αυτού του είδους από το 2003.

Μαζί με τις προηγούμενες αποστολές, συνολικά 3.000 επιπλέον στρατιωτικοί έλαβαν άδεια να αναπτυχθούν στο βασίλειο από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Πέραν των επιπλέον στελεχών, στις ενισχύσεις περιλαμβάνονται τουλάχιστον μια πτέρυγα μάχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD.

Τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις στην περιοχή δεν παύουν να κλιμακώνονται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ από τη μια και το Ιράν από την άλλη.

Κυβερνήσεις κρατών της Δύσης κατηγορούν το Ιράν για μια σειρά επιθέσεων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων στην Κόλπο και την καταστροφή ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Τον Σεπτέμβριο η Τεχεράνη κατηγορήθηκε επίσης από το Ριάντ και δυτικούς συμμάχους του ότι ευθυνόταν για τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον δύο κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βασίλειο, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διέψευσε. Οι επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσαν την προσωρινή αναστολή της μισής σαουδαραβικής παραγωγής πετρελαίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ριάντ έχει συμφωνήσει να καλύψει το κόστος για την ανάπτυξη των επιπλέον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το SPA, η κίνηση αυτή εγγράφεται στις «ιστορικές σχέσεις» και την «εδραιωμένη εταιρική σχέση» των δύο κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ