Κύπρος: Με το βλέμμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει μάχη για απτά αποτελέσματα.

Στη σύγκλιση του Συμβουλίου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως διαφάνηκε στις εργασίες της ΕΜΑ ΙΙ (Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε), και με πληροφορίες που επικαλείται το ΙΒΝΑ, η κυπριακή πλευρά έθεσε προ των ευθυνών τους τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για να επιβληθούν ουσιαστικά μέτρα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ξεκάθαρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ότι η ΕΜΑ είναι το κύριο προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου και τα θέματα που εξετάζει περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

Ήδη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που προεδρεύει η Ύπατη Αρμοστής και Αντιπρόεδρος Φεντερικά Μογκερίνι, θα συζητηθούν οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία διεξάγει νέες δραστηριότητες γεώτρησης 45 ναυτικά μίλια στα ανοικτά των νοτίων ακτών της Κύπρου.