Τραμπ : Έτοιμος για επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή στη Συρία, προϊδεάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις.

Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μείνετε συντονισμένοι», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να ανοίξει το δρόμο στον Ερντογάν για εισβολή στη Συρία.

Βέβαια, μία ώρα νωρίτερα σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Τραμπ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι Κούρδοι είναι μόνοι τους στον πόλεμο ενάντια στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από τη Βόρεια Συρία όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.
Ισχυρές κυρώσεις, ενάντια στη θέληση της Τουρκίας

Μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνει ότι:

«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό.

Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183376270731763714

Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε «Έχουμε γίνει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ΄ό,τι παλιά και χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη για παγκόσμια ειρήνη».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183390085993119749

Τραμπ: Οι Κούρδοι είναι μόνοι τους

Ωστόσο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνταν οι αναρτήσεις του Τραμπ μία ώρα νωρίτερα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Κούρδοι είναι μόνοι τους ενάντια στην Τουρκία, αλλά και υπερασπιζόμενος την σοφή απόφασή του να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία.

Ειδικότερα, ο Τραμπ έγραφε:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183366057169444864

«Ήταν πολύ έξυπνο να μην αναμειχθούμε στην σκληρή σύγκρουση στα τούρκικα σύνορα, έτσι για αλλαγή. Εκείνοι που μας έσυραν λανθασμένα στους πολέμους της Μέσης Ανατολής πιέζουν ακόμη για να πολεμήσουμε. Δεν έχουν καμία ιδέα πόσο κακή ήταν η απόφασή τους. Γιατί δεν ζητούν κήρυξη πολέμου;»
Και ο Τραμπ συνεχίζει: «Θυμάστε πριν από δύο χρόνια όταν το Ιράκ ετοιμαζόταν να πολεμήσει τους Κούρδους σε άλλο μέρος της Συρίας; Πολλοί άνθρωποι ήθελαν πάλι να πολεμήσουμε μαζί με τους Κούρδους στο Ιράκ, για το οποίο είχαμε μόλις πολεμήσει. Είπα όχι και οι Κούρδοι εγκατέλειψαν τη μάχη δύο φορές. Τώρα το ίδιο πράγμα συμβαίνει με την Τουρκία».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183369132634456066

«Οι Κούρδοι και η Τουρκία πολεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Η Τουρκία θεωρεί το PKK την χειρότερη τρομοκρατική οργάνωση από όλες. Άλλοι μπορεί να θέλουν να πάνε και να πολεμήσουν με τη μία πλευρά ή την άλλη. Ας τους αφήσουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Ατελείωτοι πόλεμοι.»

Οι αναρτήσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος μιλώντας σε συντηρητικούς χριστιανούς ακτιβιστές, είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δικών τους συνόρων.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα […] Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.