Δραματικές είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις για την MLS Πληροφορική με την υποχώρηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο να ξεπερνά το 55% σε διάστημα μικρότερο του μήνα και τα εταιρικά της ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν προχωρήσει σε αθρόες ρευστοποιήσεις, ενώ κάποια άλλα μηδένισαν τη θέση τους στη μετοχή της εταιρείας.
Η σχετικά περιορισμένη διασπορά, η αναιμική απορρόφηση της ζήτησης και η αρνητική φημολογία για τις προοπτικές της εισηγμένης, λειτούργησαν καταλυτικά για τη διόγκωση της πίεσης στον τίτλο και τα τρία ομόλογα (λήξεως 2020, 2022, 2024), ένα εκ των οποίων είναι το πρώτο που εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.
Την κατάσταση φαίνεται να επέτεινε η αναποτελεσματική αντίδραση των επικεφαλής της εταιρείας, οι οποίοι στο πλαίσιο του 2ου ATHEX Small Cap που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, φάνηκε πως δεν παρείχαν απαντήσεις που να ικανοποιούν την αγορά. Αντιθέτως, η ανησυχία των επενδυτών, θεσμικών και μη, εμφανίστηκε να αυξάνεται λόγω της αναφοράς ότι η MLS αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση.
Πάντως με ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη η εταιρεία ανέφερε ότι “δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής της εταιρίας και των ομολόγων”, συμπληρώνοντας πως “σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία”. Σημειωτέον πως το τοκομερίδιο ενός από τα ομόλογα καταβλήθηκε κανονικά την περασμένη Παρασκευή.
Έτσι, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση η πτώση στο Χ.Α. περιορίστηκε σε ένα -4% και την επομένη υπήρξαν κάποιες νέες τοποθετήσεις (+1% στο κλείσιμο), στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή κατέρρευσε με απώλειες -30%. Η αποτίμηση της εισηγμένης έφθασε στα 25 εκατ. ευρώ (κλείσιμο 2,07 ευρώ), όταν στις 18 Σεπτεμβρίου (κλείσιμο 4,77 ευρώ) ανερχόταν στα 59,2 εκατ.ευρώ. Η MLS διατηρεί επίσης ίδιες μετοχές, από τις οποίες γράφει ήδη ζημιά λόγω της υποχώρησης του τίτλου.
Η αγορά διαπίστωσε πως το νέο προϊόν για το οποίο δαπανήθηκαν σημαντικά κεφάλαια – η MAIC, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν εξ’ ολοκλήρου συσκευές (smartphones κλπ) μόνο με την χρήση της φωνής – δεν συνεισέφερε στο βαθμό που αναμενόταν στην αύξηση των πωλήσεων στο α’ 6μηνο, ενώ τα επίπεδα κερδοφορίας που ανακοινώθηκαν και η αύξηση συγκεκριμένων κονδυλίων του ισολογισμού, κυρίως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία ερμηνεύτηκαν ως παράγοντες ανησυχίας.
Έτσι, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη διαπίστωση πως η εταιρεία συνέχιζε να “καίει” κεφάλαια και συνεχίζει να αυξάνει δανεισμό και υποχρεώσεις, ορισμένα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους πουλώντας μετοχές.
Όπως εξηγούν αναλυτές τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη είναι σε πτώση από την κορυφή του 2016 ενώ και ο μέσος χρόνος είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες αυξήθηκε στις 148 ημέρες, από 80 ημέρες στο τέλος του 2018, ενώ ο μέσος χρόνος πληρωμής των υποχρεώσεων προς προμηθευτές αυξήθηκε σε 797 ημέρες, από 441 στο τέλος του 2018.