Ε.Ε προς Τουρκία: Κυρώσεις για την εισβολή – Χρηματοδότηση για το προσφυγικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Η στάση της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία, που συζητείται σήμερα από τους υπουργούς εξωτερικών (Δείτε ΕΔΩ), θα οριστικοποιηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία μετά τη εισβολή στη Συρία βρίσκεται απομονωμένη σε διεθνές επίπεδο όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές και αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο που σε στενή συνεργασία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα όμως ο φόβος για μια νέα έκρηξη του προσφυγικού περιπλέκει την κατάσταση και οδηγεί πολλές χώρες στην ανάγκη για την διατήρηση ισορροπιών με την Άγκυρα.

Στην ατζέντα του συμβουλίου Κορυφής βρίσκεται και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων και η ελληνική πλευρά θα στηρίξει τη θέση αυτή, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, έχει εξασφαλιστεί η στήριξη και άλλων κρατών-μελών, ενώ στις κυρώσεις που θα μπουν στο τραπέζι μπορεί να είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία.

Η Ευρώπη έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, που αναδεικνύεται σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, αδιαφορεί για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απειλεί με το μεταναστευτικό.

Η τελική στάση της ΕΕ προς την Τουρκία θα διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Εκεί θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό, με έντονη την ανησυχία μιας νέας προσφυγικής κρίσης, αλλά και έκρηξης των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Αυτό οδηγεί σε μια διττή προσέγγιση από πλευράς Βρυξελλών. Από τη μια οι κυρώσεις για την Συρία και από την άλλη ο συμβιβασμός για τον έλεγχο των διακινητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας με αντάλλαγμα την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων. Η τελική πρόταση είναι υπό διαμόρφωση και εφόσον ολοκληρωθεί θα τεθεί από το Βερολίνο προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.

Στήριξη υπάρχει από το Παρίσι και τις μεσογειακές χώρες, με την Ισπανία και την Ιταλία να επιθυμούν την ένταξη στη χρηματοδότηση και χωρών της Βορείου Αφρικής. Με το σχέδιο συντάσσονται και αναμένεται να κάνουν παρέμβαση Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία στο πλαίσιο και της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν πριν 15 ημέρες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις αυστηρές συστάσεις από την Σύνοδο Κορυφής προς την Άγκυρα για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που δρουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.