Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ: Θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Βολές κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες», και εξέφρασε το ερώτημα: «Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;».

«Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην περιοχή. Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει και ότι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, γιατί βομβαρδίζονται από πληροφορίες. Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: «Δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ»

Εντωμεταξύ, είχε προηγηθεί η επίθεση Τσαβούσογλου κατά του ΝΑΤΟ, ο οποίος εμφανίστηκε προκλητικός  κατά  τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αναφερόμενος στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ»

«Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει τα δικά της αμυντικά συστήματα. Κατόπιν δικού μας αιτήματος, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία ανέπτυξαν τα δικά τους συστήματα Patriot στην Τουρκία. Όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ καλά, αλλά είναι μία προσωρινή λύση» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Πρώτα απ’ όλα, όπως τα τοποθέτησαν, μπορούν να τα απομακρύνουν και να τα τοποθετήσουν ξανά. Δεν κάνω κριτική. Αυτή είναι η λογική του “ροτέσιον” και ειλικρινά, ευχαριστούμε πολύ τους συμμάχους γι’ αυτή τη βοήθεια».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε τα δικά μας αμυντικά συστήματα». «Δεν πρόκειται να ικετεύουμε για πάντα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αγοράσαμε τους S-400»κατέληξε.