Εθνική Τράπεζα: «Πρωτοβουλία 1821-2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρωτοβουλία για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με σειρά Κοινωφελών και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας «η επέτειος αυτή είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός, γιατί παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας, δημιουργεί μία προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας. Έχουμε ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλλουμε όλοι στον εορτασμό αυτόν με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη».

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω της ιστορίας της, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη δημιουργία του ελληνικού Κράτους, καθώς και με τους φιλέλληνες ιδρυτές της, απευθύνθηκε στα ακόλουθα Ιδρύματα: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία εστία συναντίληψης ως προς τον εορτασμό της Εθνικής μας παλιγενεσίας.

Στην ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, υπήρξε ανταπόκριση, «γιατί όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα διαλόγου και συνεργασίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί, μέσω της Πρωτοβουλίας, ένα μήνυμα ενότητας» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Εθνικής.

Στο εσωτερικό, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και μουσικών εκδηλώσεων. Επίσης, η Τράπεζα και τα Ιδρύματα, σύμφωνα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.

Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση (Γαλλία, Ελβετία, Μ.Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία), αλλά και στον Καναδά, επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς, προγραμματίζουν μέσω συντονιστικών επιτροπών, διάφορες δράσεις (συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.α.) για να τιμήσουν την σπουδαία αυτή επέτειο, σε συνεργασία με την Τράπεζα και Ιδρύματα, στο πλαίσιο των στόχων τους.

Θα δημιουργηθεί επίσης ένας ιστότοπος όπου θα προβάλλονται οι δράσεις των Ιδρυμάτων και της Τράπεζας, καθώς και οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

Ο συντονισμός και η προετοιμασία του όλου εγχειρήματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο Ιωάννης Μάνος, σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, γίνεται εδώ και 19 μήνες από μια ομάδα εργασίας εκπροσώπων Ιδρυμάτων και της Τράπεζας. Το περιεχόμενο των δράσεων θα ανακοινωθεί στο τέλος του έτους.