ΕΒΕΑ: Εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος για την πορεία της οικονομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία, αλλά και της αξιολόγησης της σημερινής κυβέρνησης καταγράφεται  στην έρευνα του ΕΒΕΑ που πραγματοποιεί η εταιρεία Pulse RC στην Αττική, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι θετικές και αισιόδοξες απαντήσεις καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση, από τις αρνητικές και απαισιόδοξες – και στους τέσσερις οικονομικούς δείκτες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες…

• …εκφράζουν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία (55%) όσο και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση (58%).
• …αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων (54%) όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής (53%).
Συγχρόνως και όσον αφορά στα ερωτήματα επικαιρότητας:
• “Οι πρώτες ενέργειες για τη μείωση του παρεμπορίου και της παραβατικότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση” σύμφωνα με το 64%.
• “Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης” απαντά το 83%.
• “Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας” κρίνει το 61%, με μοιρασμένες τις απόψεις για τον αν αυτές “θα συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής” (48% όχι – 43% ναι) και τους περισσότερους να θεωρούν ότι δεν είναι επαρκείς (51% όχι – 40% ναι).
• “Τα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση” πιστεύει το 41% – αρνητικά απαντά το 39% – αλλά “…θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της” φοβάται το 62%.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε:
“Είναι εμφανές ότι το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, δημιουργώντας έτσι μια θετική ψυχολογία για την επιτυχία των μεγάλων στόχων, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο δρόμος, βέβαια, δεν είναι εύκολος, καθώς στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης τα πλήγματα που υπέστησαν η εθνική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικότερα η κοινωνία, ήταν πολύ βαριά.