Γ. Πλακιωτάκης: «Νησιωτική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με την διαπίστωση ότι επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μια επίσημη, αναγνωρισμένη και καλά στοιχειοθετημένη δημόσια νησιωτική πολιτική, ο υπουργός εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου της Κρήτης.

«Η νησιωτικότητα για την κυβέρνηση μας αποτελεί πεδίο συνολικής εφαρμογής εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, που θα στηρίζουν το σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο των νησιών μας στην παραγωγή εθνικού πλούτου, αλλά και τους νησιώτες μας. Πολιτικών με αναπτυξιακή και όχι με επιδοματική λογική» τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν συνεχεία ο υπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε οι οποίες είναι:

• Ο σχεδιασμός ενός τομεακού χαρτοφυλακίου με τίτλο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο» με σαφή εδαφική διάσταση και συγχρηματοδότηση της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση Στρατηγικών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

• Η δημιουργία στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για τη νησιωτική Επιχειρηματικότητα καλύπτοντας όχι μόνο το μεταφορικό κόστος, αλλά παρέχοντας κίνητρα για επέκταση δραστηριοτήτων ξεπερνώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης με πρόσβαση σε δανεισμό, εγγυοδοσία, επιδότηση θέσεων απασχόλησης, εργοδοτικών εισφορών κλπ».

Όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου ο κ. Υπουργός έδωσε τα εξής στοιχεία:

«Χρήση του μέτρου έχει κάνει το 27% του νησιωτικού πληθυσμού (201.126 νησιώτες που έλαβαν κατά κεφαλήν 82,42 ευρώ)
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, 7 στις 10 που έκαναν αίτηση συμμετοχής δεν έχουν ζητήσει χρηματοδότηση, με συνέπεια χρήση να έχουν κάνει 4.544 επιχειρήσεις, που επωφελήθηκαν 4,9 εκατ. ευρώ περίπου από τη μείωση του μεταφορικού τους κόστους.
Μέχρι σήμερα η απορροφητικότητα του μέτρου για τους επιβάτες, τις επιχειρήσεις και τα καύσιμα ανέρχεται σε 7%, το οποίο αντιστοιχεί μόλις σε 17 εκατ. Ευρώ από τα 230 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου μέχρι σήμερα. Σε μια τέτοια συγκυρία, η μειωμένη απορροφητικότητα μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα:
– Είτε κάποιοι σχεδίασαν πρόχειρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.
– Είτε οι νησιώτες κάτοικοι και επιχειρηματίες δε βρίσκουν χρήσιμη και αποτελεσματική τη λύση που τους δόθηκε.
Είναι συνεπώς προφανές, ότι απαιτείται, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Νόμο 4551/2018, η αξιολόγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου» ξεκαθάρισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ακόμη ανέφερε ότι αναμένεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – που σχεδίασε και το αρχικό μέτρο – η αξιολόγηση της πρώτης εφαρμογής μέχρι τέλος του Οκτώβρη με αποτελέσματα και προτάσεις προκειμένου εν συνεχεία να γίνει εξορθολογισμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με παράλληλη υιοθέτηση κινήτρων ή ενισχύσεων για βελτίωση της νησιωτικής ανταγωνιστικότητας. «Στόχος μας είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο να διατηρηθεί και να διευρυνθεί για τις κατηγορίες που απαιτείται» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα εξήγησε και τις μελλοντικές κινήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προχωράμε ήδη ένα βήμα παραπέρα. Κάνουμε αυτό που δεν έγινε προηγουμένως. Αναθέτουμε την εκπόνηση ειδικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, προκειμένου η έρευνα που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των 4 Επιμελητηρίων της Κρήτης, να επεκταθεί και να διευρυνθεί και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες. Να εκπονηθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση του παραγωγικού συστήματος και των αναγκών του νησιώτη επιχειρηματία, προκειμένου να προετοιμάσουμε στο Υπουργείο το κατάλληλο πλέγμα παρεμβάσεων, ενόψει μάλιστα και της εξειδίκευσης της Στρατηγικής μας για το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Κρήτη ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε: «Πρώτος εγώ επιθυμώ τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας των κατοίκων της και της υγιούς της επιχειρηματικότητας. Στην Κρήτη, λοιπόν, η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου θα προκύψει έπειτα από μελέτη προσδιορισμού της ανάγκης κάλυψης, εφόσον προκύπτει υπερβάλλων κόστος σε επίπεδο κομίστρου, δεδομένου οι γραμμές της Κρήτης είναι ελεύθερες και οι τιμές ρυθμίζονται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το επιβατικό μεταφορικό έργο της Κρήτης υπο-εκτελείται.
Αναμένοντας τα πορίσματα των μελετών, ξεκινάμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα επιμελητήρια και τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών μας, φυσικά και της Κρήτης» κατέληξε ο υπουργός