Οι απειλές Τραμπ για κυρώσεις “βυθίζουν” την τουρκική λίρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  ότι μπορεί να  επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία,  “βυθίζει” το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ασκεί σημαντικές πιέσεις στην τουρκική λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,6% στα 5,9205 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κινούμενο προς το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο, καταγράφοντας απώλειες 4,8% τον τρέχοντα μήνα και διευρύνοντας την πτώση του από την αρχή του έτους στο 12%. Σημειώνεται ότι η λίρα την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα 5,885 δολάρια.

Παράλληλα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης, BIST 100 σημειώνει πτώση 2,5% και διαμορφώνεται στις 96.596,36 μονάδες.

Ουπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει εγκρίνει “πολύ ισχυρές κυρώσεις” κατά της Τουρκίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει την Κυριακή ότι βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Κογκρέσο για το θέμα.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως φαίνεται να θεωρεί “μπλόφα” τις απειλές Τραμπ, όπως άφησε να σε δηλώσεις του την Κυριακή, άποψη με την οποία ευθυγραμμίζεται και μερίδα αναλυτών, ειδικά αφότου η Ουάσιγκτον δεν πραγματοποίησε την προηγούμενη απειλή της προς την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων ως αντίποινα για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το πακέτο κυρώσεων που είχαν επιβάλλει στην Άγκυρα οι ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο, είχαν οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ενώ έπληξαν την οικονομία προκαλώντας άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού.