Ψήφος των ομογενών: Το πράσινο φως αναμένεται να ανάψει η βουλή για το νομοσχέδιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο  για την τελική έκβαση του νομοχεδίου για την ψήφο των αποδήμων,  καθώς όλα δείχνουν ότι  η πρόταση θα υπερψηφιστεί από τους 200 βουλευτές που απαιτούνται για να γίνει  νόμος του κράτους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, για να ισχύσει η ψήφος των ομογενών, θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση “μετρούν τα κουκιά” και υπάρχει η  εκτίμηση ότι εκτός από τη σύγκλιση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που τα δύο κόμματα μαζί, έχουν συγκεντρωτικά 180 βουλευτές, θα έχουν και την θετική ψήφο και από άλλα κόμματα.

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διαμηνύσει ότι  στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όχι μόνο από 200 βουλευτές, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και από τους 300.

Εξάλλου, για το σκοπό αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο επιδίωξε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, αλλά και είχε τονίσει -μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.- ότι είναι έτοιμος ακόμη και για υποχωρήσεις, προκειμένου να βρεθεί  κοινός τόπος.

Είχε διαβεβαιώσει πως είναι ανοιχτός  σε συζητήσεις και συνθέσεις με μια και μόνο προϋπόθεση: Να γίνεται δεκτή η βασική δημοκρατική και συνταγματική αρχή ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός.

Τη βούληση της κυβέρνησης για συναίνεση επανέλαβε πρόσφατα, ρητά και ξεκάθαρα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λίγο πριν την έναρξη των συναντήσεων, τονίζοντας κατά λέξη: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την Κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις  συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράστηκαν διάφορες απόψεις.

Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

 Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, κρίνεται παραγωγική η στάση των πολιτικών αρχηγών, με εξαίρεση του Αλέξη Τσίπρα.  
Ο κ. Τσίπρας κάνει αναφορά στις μέχρι σήμερα απόψεις του, όμως δεν επαναλαμβάνει ρητά τη θέση ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα μετράει στο πανελλαδικό αποτέλεσμα. Αυτό αφήνει περιθώριο συζήτησης. Από τη συμμετοχή στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών και από τις θέσεις που θα εκφράσει θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης από τη στιγμή μάλιστα που τα άλλα κόμματα δέχονται επί της αρχής ότι η ψήφος των Ελλήνων εκτός Επικράτειας μετράει στο πανελλαδικό αποτέλεσμα.

Η πρόταση που έχει καταθέσει, εδώ και μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην προσμετρώνται οι ψήφοι των εκτός της Επικράτειας ψηφοφόρων,  κρίνεται από την κυβέρνηση αντισυνταγματική και ταξική. Αντιμετωπίζει τους εκτός της Επικράτειας εκλογείς σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δίνει περιορισμένη βαρύτητα στην ψήφο τους. Ταυτόχρονα, τους χωρίζει σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρχονται και να ψηφίζουν στην Ελλάδα και σε εκείνους που δεν έχουν την οικονομική άνεση να έρχονται εδώ κάθε φορά που γίνονται εκλογές.